Microsoft Lisanslama satın almanın çeşitli yolları vardır. Lisanslamayı perakende mağazaları, donanım üreticileri, büyük satıcı firmaları veya Microsoft’un kendisinden satın alabilirsiniz. Peki hangisinden satın almalıyız? Bu yazı size bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacaktır.
Microsoft ürünleri fiyatları yüksek olabilir. Korsan lisanslar için size daha az pahalıya mal olacaktır. Hatta sisteminize kötü amaçlı yazılımların girmesine sebep bile olabilirsiniz.
Windows ve Office Lisansları Satın Alırken Yapılması Gerekenler
Windows ve Ofis lisanslarını satın alırken dikkat etmesi gerekenler için ilk dikkat etmemiz gereken şey şunlardır.
Ucuz Fiyatlar
Windows ve Office lisanslarını ucuz olduğunda yani iyi fiyatlarla bulduğunuzda bu kesin doğru değildir. Çok cazip olsa da ucuz lisansları satın almaktan kaçının. Eğer elinizde Windows lisansı varsa asla bu lisansı ucuz fiyata kimse satmaz. İnternet’te ucuz lisan bulduysanız ya çalıntı yada kullanılmış bir lisanstır.
Sahte Ürünler
Microsoft her zaman ürünleri için net fiyatları bulunmaktadır. Üçüncü taraf satıcılardan ürün lisansları satın almadan önce aşağıdakilere dikkat edin.
İlk Windows sürümleri
Microsoft artık Windows 7, 8 ve hatta Windows 8.1 gibi eski Windows sürümleri için lisans satmaz. Bu, bu ürünler için lisans satmak isteyen sahte satıcıdır.
İlk Microsoft Office sürümleri
Bir Microsoft Office 2019 lisansını üçüncü taraf bir perakendeciden satın alıyorsanız, yazılım güncelleştirmeleri alamazsınız. Bunun nedeni, Office 2013, 2016 vb. için lisans olmamasıdır.
Microsoft 365 lisansının tek seferlik satın alınması
Microsoft 365 (eski adıyla Office 365) yıllık ve aylık abonelik planları vardır. Bu ömür boyu abonelik paketi yoktur.
Windows Sürümünüzü Yükselten veya Düşüren Teknisyenler
Microsoft lisansları, atanan Windows sürümlerine özgüdür. Bilgisayarınızı Windows sisteminizi yeniden yüklemesi veya onarması için bir teknisyene gönderebilirsiniz, ancak bunlar makineyi daha yeni veya daha eski bir işletim sistemi sürümüyle çalıştırabilir. Yükseltme veya düşürmenin sisteminizin performansını artıracağını iddia edebilirler. Lisansınız geçersiz olacaktır. Microsoft, Windows 7 veya Windows 8.1’den Windows 10’a güncellemeniz dışında hiçbir zaman ücretsiz yükseltmeleri zorlamaz. Hatta bu 29 Temmuz 2016’da sona erdi.
OEM Lisansları
Bence ilk seçenek, donanım üreticisinden satın almaktır. Bu tür lisansa Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) lisansı denir. Yeni bir bilgisayar veya sunucu satın alıyorsanız bir seçenektir.
Donanım üreticisi ürünü sizin için yükler. Donanım ve yazılımınızı aynı faturada faturalandırabilirsiniz. Örneğin, Office 2013’ün Bir OEM lisansını satın aldıysanız, Office 2010 için ayrı bir lisansa sahip olmadığınız sürece Office 2013’ü kaldırıp yerine yükleyemezsiniz. Bir işletme sahibi iseniz OEM lisans tercih etmemelisiniz.
Windows lisanslama söz konusu olduğunda, OEM lisansı, Windows’un tam lisansını almanın tek yollarından biridir ve en iyi yoldur. Toplu lisanslama programları yalnızca tam lisans Gerektiren Windows yükseltme lisansları sunar. Windows’un OEM lisansı yükseltme değil, tam lisanstır. Windows’un tam lisansını almanın tek yolu perakende, tam paketlenmiş bir üründür, daha pahalıdır.
FPP Lisansları
İkinci seçeneğiniz, lisansınızı bir perakende satış mağazasından satın almaktır. Bu, fiziksel bir mağaza veya çevrimiçi mağaza olabilir. Bu tür lisansa Tam Paket Ürün lisansı , Full Packaged Product license , FPP denir. Bu en pahalı yoldur, ancak OEM lisansları üzerinde bazı avantajları bulunmaktadır.
FPP Lisansları Avantajları
Lisans bir makineden diğerine aktarılabilir. Donanımı değiştirdiğinizde lisansı yeniden satın almanıza gerek yoktur. Toplu lisans satın alma aksine, sadece bir veya iki lisans satın alabilirsiniz.
FPP Lisansları Dezavantajları
Kalıcı lisans satın alıyorsanız (abonelik lisanslarının aksine) bu genellikle Microsoft lisansını satın almanın en pahalı yoludur. OEM lisansları gibi, FPP lisansları da ürünün önceki sürümlerinin indirgenmiş haklarını içermez. Fiziksel bir pakete yazdırıldıklarından lisans anahtarlarını izlemek zordur.
Tek iş sahibi iseniz, FPP lisansı genellikle en iyi yol değildir. İşletmenizin beş veya daha fazla bilgisayarınız varsa, toplu lisans satın almanız gerekir.