Sanallaştırma ve Türleri

0
3746

Her büyüklükteki şirketler sanallaştırmayı BT (Bilgi Teknolojisi) harcamalarını azaltma, güvenliği artırma ve operasyonel verimliliği artırma yolu olarak benimsiyor. Sanallaştırmanın yararları belli olsa da, birçok farklı türdeki sanallaştırma söz konusu olduğunda pek çok kişi buglakta kalabiliyor. Burada size en yaygın sanallaştırma yöntemlerinden bazılarını ve işiniz için neden değerli olduklarını yazacağım.

Sanallaştırma teknolojisi, sanallaştırma yazılımı yardımıyla sanal bir platform oluşturma sürecidir. Bu yazılımlar birincil sistem ile ikincil sistem veya sanal sistemler arasında bir katman görevi görür. Sanal sistemin RAM, ROM, Depolama, CPU, Ağ vb. gibi birincil sistem kaynaklarına erişmesini sağlar.

Sanallaştırma, 1960’ların başından bu yana kökleri olmasına rağmen, 2003-2010 yılları arasında son zamanlarda büyük bir popülerlik kazanmıştır. Cloud Computing & Datacenters gibi son trend teknolojilerinin gelişmesine yol açtı ve Sanallaştırma teknolojisi, Cloud teknolojisinin tohumlarını bir dereceye kadar döşemiştir.

Sanallaştırma’nın (Virtual) hayatımızın bir parçası olduğunu biliyor musunuz, size basit bir soru sormama izin verin, bilgisayarlarınızı veya dizüstü bilgisayarlarınızı biçimlendirdiniz mi? Eminim çoğumuz sabit diski biçimlendirdikten sonra yaptığımız ilk şey üzerinde farklı bölümler oluşturmamız gerekiyor. Bu, sabit diski neredeyse çoklu mantıksal bölümlere ayırdığımız donanım sanallaştırmasından başka bir şey değildir.

Sanallaştırma İşlevsellik

En önemli sanallaştırma biçimi sunucu sanallaştırmasıdır. Sunucu sanallaştırmada, hipervizör olarak da adlandırılan bir yazılım katmanı temeldeki donanıma entegre edilmiştir. Misafir işletim sistemini kandırmak gibi, sanallaştırılmış bir donanım üzerinde hiçbir ipucu yoktur. Her ne kadar gerçek donanımdaki işletim sistemine göre optimum düzeyde performans göstermiyor olsa da. Bugün, sanallaştırma, CPU, Ağ, Depolama, ROM, RAM vb. Sunuculara genişletilen sunucu sanallaştırmasıyla sınırlı değildir. Hiper yönetici, tek bir donanım üzerinde birden fazla sistem oluşturmamızı sağlar ve her biri farklı işletim sistemleri üzerinde çalışabilir ve farklı uygulamaları yönetebilir.

Sanallaştırma Türleri  (Virtualization Types)

Donanım Sanallaştırma / Sunucu Sanallaştırma (Hardware Virtualization/Server Virtualization)

Donanım Sanallaştırması, sanal sistem olarak adlandırılan bir işletim sistemi ile gerçek bir bilgisayar gibi davranan sanallaştırma yoluyla mevcut birincil sistemde tamamen yeni bir sistem oluşturmaktan başka bir şey değildir. Örneğin, bir Microsoft Windows işletim sistemi çalıştıran bir bilgisayarda Ubuntu Linux işletim sistemi ile sanal makine yöneticisi veya sanal makine yöneticisi aracılığıyla sanal makine oluşturma. Burada hem ana bilgisayar sistemi hem de sanal makine birincil sistemin aynı donanımını kullanır ve tamamen farklı ortamlarda çalışır ve tamamen farklı uygulamaları kullanır.

Ağ Sanallaştırması (Network Virtualization)

Ağ Sanallaştırması, gerçek zamanlı olarak yönlendirme tabloları gibi araçlar aracılığıyla IP’leri, Anahtarları, Yönlendiricileri, NIC’leri, VLAN etiketlerini vb. tüm kullanılabilir ağ kaynaklarını sanal olarak bir araya getirmekten ve yönetmekten başka bir şey değildir ve her kanal birbirinden bağımsız olarak güvenli ve birbirinden bağımsızdır. Örneğin, Sanal Özel Ağ (VPN), gerçek teller veya fiziksel donanım kullanmadan internet üzerinden sanal bir ağ oluşturmamızı sağlar. Ağ sanallaştırması iki kategoriye ayrılabilir.

Dahili (Internal ) : Tek bir sisteme ağ sağlar.

Harici ( External) : Ağ dizisini veya ağ bölümlerini sanal bir birime birleştirir.

Depolama Sanallaştırma (Storage Virtualization)

Depolama sanallaştırmasında da benzer bir kovanda çalışan işçi arıların gördüklerini görüyoruz; sunucular, merkezi bir sanal depolama sistemi ile yönetilen bir dizide işçi arılarıdır. Depolama sanallaştırma genellikle iki kategoriye ayrılır

Engelle (Block) : Denetleyicilerin yerini alır ve disk düzeyinde devralınır ve dosya sistemi bulunmadan önce çalışır.

Dosya (File) : Dosya düzeyinde kullanımı etkinleştirmek için depolamayı kullanan sunucunun üzerinde yüklü yazılım bulunmalıdır.

Uygulama Sunucusu Sanallaştırma (Application Server Virtualization)

Uygulama Sunucusu Sanallaştırması ayrıca ‘Gelişmiş Yük Dengeleme’ olarak da adlandırılır ve BT departmanlarının bir uygulamanın iş yüklerini çevik bir şekilde dengelemesini sağlar. Uygulamaları, uygulamalar arasında sunucular ve sunucular arasında yayar. Ayrıca sunucuların tek bir örnek olarak yönetilmesini sağlar. ASV, yalnızca bir sunucu kamuya açıkken daha iyi bir ağ güvenliği uyumu sağlar; geri kalanı ise bir ters proxy ağ güvenlik cihazının arkasına gizlenmiştir.

Uygulama sanallaştırması (Application virtualization)

Uygulama sanallaştırması, bir bilgisayar programının temel işletim sisteminden tamamen ayrıştırıldığı işlemdir. Gerçekleştirildiğinde, orijinal işletim sistemi ile doğrudan ara yüz oluşturuyormuş gibi davranır. Geleneksel olarak sistem donanımına yüklenmemiş ve kolaylık açısından izole veya korumalı olabilir.

Veri Sanallaştırma (Data Virtualization)

Veri sanallaştırma, veri hatalarını ve iş yüklerini azaltmayı sağlar. Aynı zamanda verileri basitçe manipüle etmeyi, fiziksel olarak nerede konumlandığını ve nasıl biçimlendirildiğini de sağlar.

Masaüstü Sanallaştırma (Desktop Virtualization)

Masaüstü Sanallaştırması nedeniyle ‘Her Yerden Çalış’ ifadesi pratik olarak mümkündür ve iş rahatlığı ve güvenliği sağlar. Verileri herhangi bir yerden ve herhangi bir cihazdan istediğimiz zaman uzaktan erişebilmemizi sağlar. Çalışanlar için çok fazla esneklik ve fizibilite sağlar ve veriler merkezi bir yerde depolandığı için güvenli ve güvenlidir.

Aşağıdaki resim Masaüstü sanallaştırmaya örnektir.

İç içe sanallaştırma (Nested Virtualization)

İç içe Sanallaştırma teknolojisi, sanal makinede bir veya daha fazla hiper yöneticiyi çalıştırmamızı sağlar; örneğin, sanallaştırma donanımını kullanarak sanal bir makine oluşturabilir ve bu sanal makinede uygulama sanallaştırmasını kullanabiliriz.

Bellek Sanallaştırması (Memory Virtualization)

Bellek Sanallaştırması, tüm Rasgele Erişim Belleği (RAM) kaynaklarını ağ kılavuzundan veya kümeden tek bir bellek havuzuna toplamak ve bir araya getirme işlemidir. Daha büyük bir bellek kapasitesi sağlar ve disk sürücüsü de ana belleğin bir uzantısı olarak işlev görür.

Uygulamalar (Implementations)

Uygulama düzeyinde entegrasyon ( Application-level integration) : Bir API veya dosya sistemi aracılığıyla doğrudan bellek havuzuna bağlı olan bağlı bilgisayarlarda çalışan uygulamalar.

İşletim Sistemi Düzey Entegrasyonu: (Operating System Level Integration) : İşletim sistemi önce bellek havuzuna bağlanır ve bu havuzlanmış belleği uygulamalar için kullanılabilir hale getirir.

Sanallaştırma, kuruluşların BT operasyonlarını merkezi bir konumdan halledebilmeleri için giderlerini önemli ölçüde azaltarak ve kaynakları en iyi şekilde kullanmalarıyla BT (Bilgi Telnolojisi) altyapılarını tam olarak kontrol edebilmelerini sağladığından, kuruluşların çok uygun ve uygun maliyetli olmasını sağlamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz