Bilgisayar Ağlarının Türleri

0
4095

İnternet’e erişmek veya bir e-postadan bir eki indirmek için bir belge yazdırmak için kullanılan her şeye ağlar bugün iş dünyasının belkemiğidir. Tek bir odada, tüm dünyaya yayılmış milyonlarca cihaza yönelik küçük bir avuç cihaza atıfta bulunabilirler ve amaç ve veya boyuta dayalı olarak tanımlanabilirler.

Günümüzde kullanılan ağ türlerini ve bunların için ne kullandıklarını açıklamak için bu kullanışlı başvuru kılavuzunu bir araya getirdik.

Bilgisayar ağları birçok farklı türleri vardır. Çoğu kişi yalnızca tüm bilgisayar ağlarının en ünlülerini biliyor. Biz buna İnternet adı veriyoruz. Blogumuzu sıkça ziyaret edenler sıklıkla ikinci en popüler bilgisayar ağı biçimini de bileceklerdir, buna VPN olarak adlandırıyoruz.

Bununla birlikte birçok farklı bilgisayar ağı bulunmaktadır. Genellikle coğrafi konumlarına göre bölünürler. Ağın boyutu da onu ayırt edebilir. Çeşitli bilgisayar ağlarına bakarak, hangi tür bir ağ kurmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Bu, özellikle genişlemek isteyen işletmeler ve cihazları arasında daha iyi bağlantı kurmak isteyen kişiler için önemlidir.

Bilgisayar ağlarının çeşitleri: LAN Çeşitleri (LAN Varieties)

1) PAN: Kişisel Alan Ağı (Personal Area Network)

Bunlar, kişisel kullanım için 10 metreye kadar yapılan şebekelerdir. Çoğu kablosuz ağ türü için tamamen farklı bir teknoloji kullanıyorlar, Bluetooth en yaygınıdır. Kablosuz USB ve Zigbee gibi başka PAN Teknolojileri de var.
Bu ağlar, çoğu durumda akıllı telefonlar, tabletler, arabanız ve giyilebilir ürünleriniz için üretilmiştir. Neredeyse her durumda bunlar tamamen kablosuz ağlardır.

2) HAN: Ev Bölgesi Ağı (Home Area Network)

Hemen hemen herkesin bunlardan bir tanesi vardır. Evinizde dizüstü bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve tabletiniz gibi cihazlarınızı bağladığınız ağ türüdür. Bunlar merkezi bir yönlendiriciye kablosuz olarak bağlandığı için bunlar genellikle çok basit bilgisayar ağlarıdır.

3) LAN: Yerel Alan Ağı (Local Area Network)

Çoğu insanın aşina olduğu bilgisayar ağı türüdür. Bunlar küçük ağlar, genellikle yalnızca bir bina içindedir, ancak bazen daha fazladır. Ethernet teknolojisi, yerel alan ağlarını bağlamak için sıklıkla kullanıldığından küçük kalırlar .

Bir kişinin veya şirketin ethernet hatlarını ne kadar uzatabileceği konusunda sınırlar vardır. Belli bir uzunluğa ulaştıklarında hız düşecektir. Bu hızları mesafe üzerinde arttırmak için tekrarlayıcılar ve köprüler kullanılabilir.

4) WLAN: Kablosuz Yerel Ağ (Wireless Local Area Network)

WLAN’lar, kablosuz IEEE 802.11 teknolojisini kullanmaları dışında, yerel ağlara çok benzer. Sınırlı bir menzili olduğundan çok benzer, ancak bu aralık kablosuz tekrarlayıcılar ve köprüler kullanıldığında genişletilebilir.
Bu bir HAN’dan farklıdır, çünkü bir dizi kablosuz erişim noktası ağ oluşturmak için kullanılacaktır. Çoğu durumda kurumsal bir VPN üzerinden sık sık yönlendirilirler.

Daha geniş ağlar (Wider networks)

5) CAN: Kampüs Alanı Ağı (Campus Area Network)

Tahmin edebileceğiniz gibi, bunlar üniversitelerde ve liselerde sıklıkla kullanılır. Genellikle Internet’e bağlı merkezi bir güvenlik duvarı bulunur, buna bir dizi LAN da bağlıdır.
Merkezi güvenlik duvarı, yöneticilerin ağdaki içeriği engellemesine genellikle izin verir. Gerekirse okulda bu blokları dolaşmak veya çalışmak için bir VPN kullanmayı öğrenebilirsiniz.

6) MAN: Metropolitan Alan Ağı (Metropolitan Area Network)

İşte o zaman ciddi bir bilgisayar ağı kurmaya başlıyoruz. LAN veya CAN’den daha büyük. Aslında, genellikle bunları bir bütün şehir ile ilişkilendirirler. Bunlar, yaygın olarak görmeye başladığınız ücretsiz şehir içi Wi-Fi şebekeleri için oluşturulmuştur.

Aynı zamanda, bir şehirde birçok şubeye veya büroya sahip işletmeler tarafından kullanılabilirler. Kurumlar kullanıcıları korumak için VPN kullanmaya iyi gelir, şehirler de o kadar iyi değildir. Bu ağlardan birini kullanacaksanız, kendi VPN’iniz üzerinden bağlı bir VPN’ye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

7) WAN: Geniş Alan Ağı (Wide Area Network)

Bu tür bilgisayar ağı, tüm LAN’ların birikimi. İsterseniz İnternet’i Geniş Alan Ağı olarak da düşünebilirsiniz. Evinize bağlanmak için yönlendiricinizi veya modeminizi (HAN veya LAN) kullanın.
Bir Geniş Alan Ağının özellikleri, bağlanmak için çeşitli teknolojileri kullandıklarıdır.

Ortak teknolojiler şunlardır: Fiber optik, Kablo, ADSL, 4G LTE.

Gördüğünüz gibi, bunlar çevredeki en büyük bilgisayar ağlarıdır. Bu yazıyı okuyor iseniz, şu anda birine bağlısınız!

8) SAN: Depolama Alanı Ağı (Storage Area Network)

Bu, harici depolama aygıtlarına sunucularına bağlanmak isteyen şirketler tarafından kullanılır, ancak bunları doğrudan eklemek istemez. Bunu başarmak için fiber kanal teknolojisi kullanılır. Bu teknolojinin saniyede 128 Mb’ye kadar kapasitesine sahip olduğunu göz önüne alarak, nerede olursa olsun kayıtlı verilerinize hızlı bir şekilde erişime izin verecektir.

9) Pasif Optik Yerel Alan Ağı (Passive Optical Local Area Network/ POLAN)

Geleneksel anahtar tabanlı Ethernet LAN’lara bir alternatif olarak, geleneksel Ethernet protokollerini ve PoE (Power over Ethernet) gibi ağ uygulamalarını destekleme konusundaki endişeleri gidermek için yapılandırılmış kablolama sistemine POLAN teknolojisi entegre edilebilir . Çok noktadan çoklu bir LAN mimarisi olan POLAN, optik sinyali tekli optik fiberin bir telinden kullanıcılara ve cihazlara hizmet vermek için çoklu sinyallere bölmek için optik ayırıcılar kullanır.

10) Özel ağlar (Specialty networks)

BAN: Vücut Ağı Şebekesi (Body Area Network)

Bunlar egzotik gibi gelebilir, ancak aslında oldukça yaygınlar. Fittleit için akıllı gözleriniz yaygın bir örnektir. Egzotik olanlar, RFID implantlar ve vücudunuzun içindeki diğer tıbbi cihazlar olacaktır. Onlardan biri onlarca yıldır yaşıyor, biz onları kalp pili işlemlerinde kullandık.

Bu teknolojiler her zaman IEEE 802.15.6 Kablosuz ağ teknolojisi kullanmaktadır. Çok kısa menzilli, ancak artı tarafta çok düşük güçtedirler. Bu, onları yalnızca vücudunuzda çalışması gereken bir şey için uygun hale getirir. Fitbitlerinizi akıllı telefonunuzla senkronize etmek için kullanılan Bluetooth teknolojisi bunun için ortak bir kullanımdır.

11) NAN: Yakınımdaki Ağ (Near-me Network)

Farkında olmayabilirsiniz, ancak her gün bir yakınım ağını kullanmış olabilirsiniz. Hiç arkadaşınızla WhatsApp haberci aracılığıyla sınıfta konuştunuz mu? Mesaj, telefonunuzdan WhatsApp sunucularına ve aynı odada bulunan arkadaşlarınızın telefonuna gönderilecektir. Farklı taşıyıcılarda olabilirsiniz, ancak yine de yakınımdaki bir ağ olarak adlandıracağımız şeyin bir parçasısınız.
Bu tür ağlar pratik olmaktan çok teorik olsa da, onları hala bir anlamda var olduğunu düşünebilirsiniz. Kriterler, iletişim kurmak için kullanılan cihazların yakınına kadar gelmektedir.

12) VPN: Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network)

VPN ağlarının fiziksel olarak mevcut olmayan ağlar olması olacaktır. VPN’ler önceden var olan ağları kullanır. Cihazlar, mevcut ağları, tüm ağ üzerinden iletişimlerini şifreleyen uzak sunuculara bağlar.

VPN’ler, yukarıda listelenen her tür ağ üzerinden gönderilen verilerinizi şifrelemek ve korumak isteyen büyük şirketlerin yanı sıra özel kişiler tarafından da kullanılır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan korsanlık çağında, zorunlu hale geliyorlar.

Bilgisayar ağlarının türlerinin daha fazlasını vardır. En yaygın bilgisayar ağı türlerine baktık, ancak bilgisayar iletişim dünyasında öğrenilecek çok şey var. Siber ağlarda bulunmaktadır. Siber artık çok yaygın kullanılan ağlardır. Bunların çoğu bilgisayar ağlarının farklı türleriyle ilgilidir ve size her şeyi bilen bir bilgisayar kullanıcısı haline getirebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz