ESIM, Geleceğin SIM Kartının Artıları ve Eksileri

0
3047

SIM nedir?

Esim öğrenmeden önce simin ne olduğunu kısaca öğrenelim.

SIM terimi kelimenin tam anlamıyla Türkçe karşılığı; Abone Kimlik Modülü anlamına gelir ve sadece cep telefonu kullanıcıları hakkında kimlik bilgileri tutan basit bir bellek yongasıdır. SIM kartlar genellikle UICC’ye Üniversal Entegre Devre Kartı, Universal Integrated Circuit Card  metal kontaklı PVC kartlara entegre edilir. İlk akıllı UICC’ler bir kredi kartının boyutuydu. Tabi yıllar geçtikçe küçüldüler.

SIM kartlar, genellikle kartın yüzünde bulunan ve numarayı farklı operatörler arasında taşımak için gerekli olan ICCID (Tümleşik Devre Kartı Tanımlayıcısı) adı verilen 20 karakterlik benzersiz bir ID numarasına sahiptir. Ayrıca, bu kart, temel olarak telefon numaranız, bazı güvenlik bilgileriniz, kullanıcının erişebildiği hizmetlerin bir listesi ve iki güvenlik kodu olan bir ISMI numarası (Uluslararası Mobil Abone Kimliği) içerir. İlk kod PIN’iniz (Kişisel Kimlik Numaranız) ve ikincisi, PIN’te çok fazla başarısız girişimde bulunmamız durumunda PIN’in kilidini açmamıza yardımcı olan PUK’tır (Kişisel Engelleme Kodu).

Tüm bu bilgiler, arama yapabilmek ve farklı taşıyıcıların mobil ağları arasında doğru veri trafiği için gereklidir. SIM kartlar ayrıca bir SMS belleği (modern akıllı telefonlar tarafından kullanılmaz) ve kişisel rehber içerir. Standart SIM kartlardaki hafıza, 250’den fazla kişi için yeterli alan olan 8 KB ile 256 KB arasındadır. Artık kişilerinizi bulutta tutmak SIM kartınızdan daha güvenlidir.

ESIM nedir?

ESIM adı, bir şeye entegre edilmiş bir SIM kart olan gömülü SIM anlamına gelir. Gerçek bir SIM kart değil, doğrudan bir cihazda SON-8 standardını izleyen entegre bir yongadır.

eSIM: Artıları

Kişi sayısı ve nasıl çalıştığı normal bir SIM kartla aynıdır, ancak onu desteklemek için katlanabilir yuvalar için endişeye mahal yok. Bu yonga ayrıca daha güvenilir ve mekanik arızalara neden olma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca, normal bir SIM’den daha küçük olduğundan ve çıkarmak için bir araç kullanmanız gerekmediğinden, akıllı saatler gibi daha küçük cihazlarda da kullanılabilir.

eSIM’ler eskiden endüstriyel cihazlarla sınırlıydı. Ancak 2012’de Apple, tüketici ürünlerinde kullanılmasını yasaklayan herhangi bir yasa olmadığını ve bu nedenle onları iPad ve Apple saat gibi ürünlere koymaya başladı.

Android dünyasında,  Google Pixel 2, eSIM’e (ABD’de) sahip ilk akıllı telefon oldu. Ayrıca, uzaktan provizyonu etkinleştirdi, yani SIM kartınızı değiştirdiğinizde eski kartınızın devre dışı bırakılmasını ve yenisinin aktif olmasını beklemeniz gerekmez.

eSIM: Eksileri

Akıllı telefonlarını düzenli olarak değiştirirseniz veya farklı SIM kartlarla evde birden fazla cihazınız varsa, bu eSIM durumu hayatınızı biraz daha karmaşık hale getirebilir. Her yeni bir cihaz kullanmak istediğinizde, SIM kartınızı o cihazın yazılımı üzerinden etkinleştirmeniz gerekir. Sadece SIM’i çıkarıp başka bir cihaza yerleştirmek için daima hazır olmalısınız. Telefonunuzda pil bitmişse ve bir şeyi kontrol etmek veya arama yapmak için SIM kartınızı bir arkadaşınızın telefonuna yerleştirmek istiyorsanız bu da bir sorun olabilir.

eSIM kartlar, Apple, Google, Samsung ve hatta OnePlus’tan büyük firmalarda görebiliriz. ABD’de AT&T, T-Mobile ve Verizon eSIM’i destekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz